Vergi mükellefi nedir

213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüb eden gerçek veya tüzel kişilere "mükellef" denir.

Vergi mükellefiyeti

Mükellefiyet türü, vergi kanunlarına göre değişebilir. Bu nedenle, vergi mükellefiyetiyle ilgili olarak her Kanunun kendi özeline bakmak gereklidir. Vergi mükellefiyeti sürekli vergi mükellefiyeti olabileceği süreksiz vergi mükellefiyeti de olabilir.

Bunun yanında, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 3’üncü maddesinde, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 2’nci maddesinde, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 8 ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 4 üncü maddesinde de söz konusu vergilerin mükellefleri ayrı ayrı tanımlanmıştır.

Dolayısıyla, her verginin mükellefi ayrı ayrı olarak tanımlanmış ve mükellefiyeti gerektiren olaylar da çok farklı esaslara bağlanmıştır. Bu nedenle, vergi mükellefini anlayabilmek için her kanunun kendi özeline bakmak gerekli ve yerinde bir uygulama olacaktır. Vergi mükellefleri gerçek vergi mükellefi ve potansiyel vergi mükellefi olmak üzere iki kısma ayrılır.

Vergi mükellefi nedir

213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre, vergi kanunları üzerinden kendisine vergi borcu düşen gerçek veya tüzel kişilere vergi mükellefi denir.

CEVAP BIRAKIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz