Potansiyel Vergi Mükellefiyeti Nedir? Potansiyel Vergi Numarası Nedir?

Herhangi bir nedenden veya bir zorunluluktan ötürü, sürekli bir yükümlülüğü gerektirmeyen (gelir vergisi, kurumlar vergisi, stopaj ve katma değer vergisi) nedenlerden ötürü vergi dairelerinden alınan numaraya "potansiyel vergi numarası" denir.

Potansiyel Vergi Numarası Nedir

Potansiyel vergi numarası nedir ve nasıl alınır. Herhangi bir nedenden veya bir zorunluluktan ötürü, sürekli bir yükümlülüğü gerektirmeyen (gelir vergisi, kurumlar vergisi, stopaj ve katma değer vergisi) nedenlerden ötürü vergi dairelerinden alınan numaraya potansiyel vergi numarası denir.

Potansiyel Vergi Mükellefiyeti Nedir

Potansiyel vergi mükellefi nedir ve nasıl mükellef olunur. Herhangi bir nedenden veya bir zorunluluktan ötürü potansiyel vergi numarası alan kişiye vergi idaresi nezdinde potansiyel vergi mükellefi denir. Potansiyel vergi mükellefleri, adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir verginin mükellefi değillerdir. Potansiyel, yani vergi numarası almış olan ve ileri de vergi mükellefi olabilecek kişilere verilen numaradır.  Vergi mükellefleri gerçek ve potansiyel vergi mükellefi olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.

Potansiyel Vergi Numarası Nasıl ve Nerden Alınır

Gerçek kişiler, Nüfus Cüzdanı ile birlikte ikametgah veya işyerinin bulunduğu veyahut herhangi bir vergi dairesine dilekçe ile başvurup potansiyel vergi numarası alabilirler.

Tüzel kişiler ise;

  • Bina ve Apartman Yönetimleri karar defteri örneği ile birlikte ilgili bina ve apartmanın bulunduğu yer vergi dairesine başvurabilir.
  • Kooperatifler Ana Sözleşme ile birlikte kooperatifin bulunduğu yer vergi dairesine başvurup potansiyel vergi numarası alabilirler.

  • Şirketler ise kuruluş sözleşmesi ve/veya tescil talepnamesi ile birlikte işyerinin bulunduğu yer vergi dairesine başvurup vergi numarası alabilirler.

Potansiyel Vergi Numarası Değişir mi

Potansiyel vergi numarası değişmez. Vergi numarası, ister potansiyel olsun ister olmasın bir daha değişmeyecektir. Potansiyel vergi numarası alındıktan sonra herhangi bir verginin mükellefi olunursa potansiyel vergi numarası, vergi numarası olarak adlandırılmaya devam edecek, ancak numara değişmeyecektir.

Potansiyel Vergi Numarası Ne İşe Yarar

Potansiyel vergi numarası yapılması gereken bazı işlemler için alınması zorunlu numaradır. Bazı özel şirketler bazı işlemleri için vergi numarası isteyebilir. (Örneğin, Tedaş, Enerjisa Aski vb.) Bunun yanında, herhangi bir vergiden mükellef olmayanlar içinde kamu kurumlarında da vergi kimlik numarası üzerinden işlemler yapılır.

Örneğin, vergi daireleri nezdinde herhangi bir vergi mükellefi olmayan kişiye trafik cezası kesilirse, ilgili tahsil dairesi potansiyel vergi kimlik numarası üzerinden cezanın tahakkukunu vermektedir.

Potansiyel Vergi Numarası ile TC Kimlik Numarası Aynı Numara mıdır

Potansiyel vergi numarası alındıktan sonra eğer herhangi bir vergiden mükellef olunursa, aynı numara bu tarih itibariyle vergi kimlik numarası olarak adlandırılmaya devam edecektir. Yani potansiyel vergi numarası ile vergi numarası aynı numaradır.

Ancak, TC kimlik numarası ile vergi numarası aynı şey değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan gerçek kişilerin TC kimlik numarası olduğu gibi ayrı bir vergi numarası da vardır ve/veya alınmalıdır.

Potansiyel Vergi Mükelleflerinin Vergi Mükellefiyeti Olur mu?

Potansiyel vergi numarası alan kişiye potansiyel vergi mükellefi denebilir. Potansiyel vergi mükellefleri ise herhangi bir verginin mükellefi olmazlar. Vergi mükellefi olabilmek için en azından gelir vergisi, kurumlar vergisi, stopaj ve katma değer vergisi gibi sürekli yükümlülük gerektirecek bir verginin mükellefi olmak gereklidir. Ancak, potansiyel vergi mükellefleri herhangi  bir verginin mükellefi değillerdir.

2 YORUMLAR

CEVAP BIRAKIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz