Zirai kazancın gerçek usulde tespiti

Zirai kazançta vergilendirme, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 53'üncü maddesinde hüküm altına alınmıştır. Normal şartlar altında zirai kazançların vergilendirilmesi için stopaj usulü uygulanmaktadır.

Zirai Kazancın Gerçek Usulde Vergilendirilmesi Nasıl Yapılır?

Zirai kazançta vergilendirme, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 53’üncü maddesinde hüküm altına alınmıştır. Normal şartlar altında zirai kazançların vergilendirilmesi için stopaj usulü uygulanmaktadır. Ancak, aşağıda sayılanlar gerçek usulde zira kazanç mükellefi olacaktır:

  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 54’üncü maddesinde sayılan işletme büyüklüklerini aşanlar,
  • Bir adet Biçerdövere veya bu mahiyetteki bir araca sahip olanlar,
  • 10 yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olanlar, (yani  en az 3 adet)
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 54’üncü maddesinde sayılan işletme gruplarından birden fazlasının bir arada yapıldığı durumlarda,  iki gruba ait işletme büyüklükleri bu gruplar için 54. maddede belirtilen işletme büyüklük oranlarının yarısını aşanlar,
  • Gerek şahsi işletme büyüklüğü gerekse de ortak olduğu işletmelerin büyüklük ölçüleri 54. maddedeki işletme büyüklüklerini aşmadığı halde, kendisine ait işletme ile ortak olduğu işletmelerdeki ortaklık paylarının toplamı 54. maddede belirlenen işletme ölçülerini aşanlar,
  • Stopaj usülü vergilendirildiği halde kendi isteği ile gerçek usulde vergilendirilmeyi talep edenler.

Zirai Mahsuller

Özel hüküm: Bir çiftçiye ait olmakla birlikte, Zirai İşletme’ye dahil olmayan bir adet biçerdövere veya bu mahiyetteki bir araca veyahut 10 yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olunması durumunda, elde edilen kazan zirai kazanç değil, ticari kazanç olarak vergilendirilir.

CEVAP BIRAKIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz