Verginin konusu nedir

Verginin konusu, çok geniş bir kavram olmakla ve her vergi türü için değişmekle beraber, genel olarak verginin üzerinden alındığı ekonomik ve mali değer olarak tanımlanabilir.

Verginin konusunu teşkil eden işlemler

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesi ile 2’inci maddesinde gelir vergisinin mevzuu ve gelirin unsurları ayrı ayrı sayılmıştır. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1 inci maddesinde verginin konusu ayrı ayrı tanımlanmıştır. Öte yandan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1 inci maddesinde verginin konusunu teşkil eden işlemler (3) fıkra halinde sayılmıştır. Yine, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 1 inci maddesinde de verginin konusu (2) fıkra halinde sayılmıştır.

Verginin konusu nedir sorusunun cevabı aşağıdaki gibi tanımlanabilir. Dolayısıyla her vergi kanunu açısından verginin doğumu ve konusu farklı esaslara bağlanmıştır. Yukarıda görüleceği üzere verginin konusu, verginin türüne veya çeşidine göre her vergi açısından farklılık göstermektedir.

Verginin konusu nedir

Verginin konusu çok geniş bir kavram olmakla ve her vergi türü için değişmekle beraber, genel olarak verginin üzerinden alındığı ekonomik ve mali değer olarak tanımlanabilir.

CEVAP BIRAKIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz