Mühürde sahtecilik suçu ve cezası

Mühürde Sahtecilik Suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 202’nci maddesinde düzenlenmiştir.

Mühürde sahtecilik suçu ve cezası (TCK 202. Madde)

Mühürde sahtecilik suçu ve cezası, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 202’nci maddesinde düzenlenmiştir. Mühürde sahtecilik suçu, TCK’nın Kamu Güvenine Karşı suçlar bölümünde hüküm altına alınmıştır. Mühürde sahtecilik suçu ile mühür bozma suçu farklı kavramlar olup farklı esas ve cezaya tabiidir.

Mühürde sahtecilik suçu aşağıdaki gibi iki farklı şekilde işlenebilir:

“1.Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ve Başbakanlık (mülga) tarafından kullanılan mührü sahte olarak üreten veya kullanan kişi, iki yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.  Burada bahse konu kurumların kullanılan mührün sahte olarak üretilmesi veya üretilen sahte mührün kullanılması suç olarak tanımlanmıştır.”

Örneğin, TBMM Başkanlığının kullandığı mührün sahte olarak üretilmesi veya bu şekilde üretilen mührün kullanılması durumunda suç oluşacaktır.
Örneğin, Cumhurbaşkanlığının kullandığı mührün sahte olarak üretilmesi veya bu şekilde üretilen mührün kullanılması durumunda suç oluşacaktır.
“2.Kamu kurum ve kuruluşlarınca veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca kullanılan onaylayıcı veya belgeleyici mührü sahte olarak üreten veya kullanan kişi, bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Örneğin, TÜRMOB’un kullandığı onaylayıcı veya belgeleyici mührü sahte olarak üreten veya bu şekilde sahte olarak üretilen mührü kullanılması durumunda suç oluşacaktır.
Örneğin, Türkiye Barolar Birliğinin kullandığı onaylayıcı veya belgeleyici mührü sahte olarak üreten veya bu şekilde sahte olarak üretilen mührü kullanılması durumunda suç oluşacaktır.

Kaynak: Türk Ceza Kanunu

1 YORUM

CEVAP BIRAKIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz