Basit usul nedir?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 46’ncı maddesi kapsamında temel şartları belirlenen ve aynı Kanunun 47. maddesindeki genel şartlar ile 48. maddesindeki özel şartları taşıyan ve aynı zamanda mezkur Kanunun 51. maddesindeki işleri yapmayanların yararlandıkları basitleştirilmiş bir mükellefiyet çeşididir.
Basit usul KDV muafiyeti
Basit usul vergi mükellefleri, 3065 sayılı Katma Değer vergisi Kanunun 17/4-a maddesine göre KDV’den istisnadır. Ancak, basit usulde vergi mükellefleri, talep ettikleri takdirde aynı Kanunun 18.maddesine göre KDV istisnasından vazgeçip, KDV mükellefiyeti tesis ettirebilirler.
Basit usul belge düzeni
Basit usul vergi mükelleflerinden mal veya hizmet alanlar, toplam bedele iç iskonto uygulayarak KDV tutarını ayrıştırarak defterlerine kaydetmelidir. Aksi halde, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 34’üncü maddesine göre, basit usul mükelleften aldıkları fatura veya fişin KDV tutarını indiremezler. Basit usul mükellefiyetle ilgili olarak, daha ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
[…] Basit Usul Mükellefiyetin KDV mükellefiyetle ilgili olarak daha ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz; https://vergisozlugu.net/2019/06/26/basit-usul-vergi-mukellefleri-kdvye-tabi-olur-mu/ […]
[…] usulden yararlanamayacak olanlar ve durumlar aşağıda ayrıntılı olarak sayılmıştır. Buna göre, […]